Hoe kan ik cryptocurrency kopen?

Welke cryptocurrency kopen?

Dit is waarschijnlijk de vraag die het meest aan ons gesteld wordt. En ook al hebben wij persoonlijk over veel cryptomunten wel een mening, toch leert de ervaring dat diversificeren over een breed scala aan munten volgens een indexprincipe het verstandigst blijkt. Vervolgens rijst de vraag: Waar kun je deze cryptocurrency kopen? Er zijn verschillende opties:

  • Geldwisseldiensten
  • Crypto handelsplatformen
  • Over The Counter diensten (OTC)
  • Fondsen

Hieronder zetten we kort deze verschillende mogelijkheden uiteen.

Geldwisseldiensten

Een geldwisseldienst is een laagdrempelige manier om cryptomunten te kopen. Hier kun je cryptovaluta kopen tegen euro’s. Er wordt gebruik gemaakt van standaard betaaldiensten als iDeal, Paypal of credit card. Er zijn verschillende online dienstverleners en soms tref je een pinautomaat aan waar je je euro’s kan omzetten in cryptomunten.

Voordeel van deze diensten is dat ze makkelijk in zijn in het  gebruik. Nadelen zijn dat je behoorlijke opslag betaalt, en dat er een beperkt aantal cryptomunten wordt aangeboden. Verder geldt er vaak een limiet aan de hoeveelheid geld die gewisseld kan worden.

Investeren in Cryptocurrencies kan via geldwisseldiensten, websites waar je tegen euro of dollar in een of meerdere cryptovaluta kunt beleggen.

Crypto handelsplatformen

Er zijn vele handelsplatformen waar je tegen concurrerende prijzen cryptovaluta kunt kopen. Op sommige platformen kun je ook handelen tegen fiduciair geld, zoals de Dollar en de Euro.

Het voordeel van handelsplatformen is dat ze lage transactiekosten rekenen. Nadeel is dat het ingewikkelder is om hier te handelen, zeker als het om grotere bedragen gaat.

Over The Counter diensten (OTC)

De OTC diensten leveren een cryptomunten handelsdienst waarbij ze vanaf bepaalde ordergroottes tegenpartijen zoeken voor jouw koop opdracht en die voor je afhandelen.

Voordelen van OTC diensten zijn dat het werk je uit handen wordt genomen en dat grote orders kunnen worden afgehandeld zonder dat ze in de boeken op de beurs zichtbaar zijn. Zichtbaarheid op de beurzen heeft tot gevolg dat men kan inspelen op een grote order die in het boek staat en dat kan een negatieve uitwerking hebben op de prijs die je betaalt.

Nadelen van OTC handelen zijn de extra kosten die je moet betalen voor de dienst (meestal een percentage van de orderomvang) en dat het aantal munten waarvoor deze dienst beschikbaar is vrij klein is. Verder zijn deze diensten alleen beschikbaar vanaf bepaalde  ordergroottes, omdat het anders niet winstgevend is voor de uitvoerder.

Je kunt ook je geld in een cryptocurrency fonds investeren, dat namens jou in verschillende blockchain assets handelt en deze veilig voor je bewaart.

Fondsen

Fondsen in cryptovaluta zijn er in verschillende vormen. Zo zijn er varianten die vertokeniseerd zijn (met hun eigen munt) en die een meer traditionele opzet hebben. Verder kunnen strategieen verschillen: Deze zijn grofweg op te delen in een actieve en een index aanpak. Crypto Index heeft gekozen voor een traditionele opzet en een index strategie. Lees er hier over.

Het voordeel van een fonds is dat het laagdrempelig is. Bij een traditionele opzet stap je in met Euro’s of Dollars en volstaat het om die naar een rekening te storten. De beheerder gebruikt haar expertise om dat geld om te zetten naar een divers mandje aan cryptovaluta, dat samengesteld wordt al naar gelang de strategie. Een fonds is dus bij uitstek geschikt voor de lange termijn investeerder die graag wil diversifiëren.

Nadelen zijn de extra kosten die je betaalt voor het beheer en de administratie. Als er sprake is van actief management, betaal je vaak ook nog een zogenaamd performance fee over je behaalde winst. Daarnaast kent de traditionele variant een minimaal intredebedrag dat vanuit de regelgever vereist wordt. In Nederland eist de AFM voor het de-minimus regime een ondergrens van 100.000 Euro. Een ander nadeel is dat een fonds vaak een beperkte liquiditeit heeft, waardoor bijvoorbeeld eens in de week of maand kan worden in- en uitgestapt.