Wordt het weer stil rond Blockchain?

Het zal niemand ontgaan zijn: de koersen van cryptocurrencies zijn in 2018 dramatisch gedaald. De interesse die cryptovaluta en blockchain in 2017 vergaarde bij het grotere publiek is daarmee voor een groot gedeelte ook weer verdwenen. We zien dat terug in meetups die minder goed worden bezocht, op Google zijn er minder searches naar ‘crypto’, websites van crypto-assets en cryptofondsen krijgen minder bezoekers, en in de media wordt het stil, op een enkel artikel over de sensationele prijsdaling na.

Echter, wanneer we onze blik puur richten op de fundamentals van de technologie, dan zijn er in 2018 eigenlijk alleen maar positieve ontwikkelingen te vernemen. Een opsomming:

Regulering

We zien dat regelgevers in veel jurisdicties serieus bezig zijn om de handel in crypto-assets van de nodige regelgevingskaders te voorzien. De kennis en kunde bij de regelgevers is zienderogen toegenomen, zoals wij zelf konden ervaren in onze gesprekken met de AFM. De Nederlandse AFM werkt in Europees verband (ESMA) aan regelgeving, die we 2019 tegemoet kunnen zien. Het is een kwestie van tijd voordat custodians en fondsen de gereguleerde markt kunnen gaan betreden.

Kaf van het koren

Aan de ICO-gekte van 2017 is een einde gekomen. De sterke dalingen in de prijs hebben ervoor gezorgd dat de startende bedrijven in blockchain/cryptovaluta zonder deugdelijke bedrijfsvoering en goed business model, het moeilijk hebben gekregen en verdwijnen. Het is in het huidige klimaat heel lastig om een succesvolle ICO te organiseren. Alleen de goede blijven over.

Schaalbaarheid

Een gebrek aan schaalbaarheid wordt door veel analisten als een van de grootste potentiële struikelblokken gezien op de weg naar massa-adoptie van blockchai- technologie. De grootste blockchains, Bitcoin en met name Ethereum, zijn de afgelopen tijd tegen hun limieten aangelopen qua maximaal transactievolumes dat ze kunnen afhandelen. Op dit vlak vindt momenteel heel veel onderzoek en experimentatie plaats. De eerste blauwdrukken voor een Ethereum 2.0 waarin technologieën als sharding en proof-of-stake voor veel grotere capaciteiten moeten zorgen, liggen klaar.
Bij Bitcoin is jaar na jaren van ontwikkeling het Lightning Netwerk live gegaan.  Dit is een laag bovenop Bitcoin speciaal geschikt voor grote aantallen betalingen tussen een vooraf vastgesteld aantal partijen. De eindbalans van al de betalingen wordt uiteindelijk weer op de Bitcoin blockchain verrekend.

Nieuwe blockchains

Er is dit jaar een groot aantal nieuwe blockchains live gegaan, het resultaat van ontwikkelprojecten die in 2017 of reeds in de jaren daarvoor al begonnen waren. De bekendsten zijn Tezos, EOS, VeChain, Ontology en Aeternity. Deze blockchains bieden hogere snelheden, grotere transactiecapaciteiten en meer functionele mogelijkheden.

Daarnaast is er een derde generatie blockchains in ontwikkeling, gebaseerd op nieuwe basisprincipes als threshold relay, beacon chain en sharding, waarmee factoren winst in schaalbaarheid en performance behaald kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn DFinity en Polkadot.

Nieuwe toepassingen

Naast compleet nieuwe blockchains hebben we In 2018 veel nieuwe toepassingen live zien gaan die gebaseerd zijn op Blockchain. De bestaande toepassingen zijn verder uitgebreid. Een aantal voorbeelden van Nederlandse initiatieven zijn:

Guts – Eerlijke ticketing
Dominium – Onroerend goed investeringen
Briq.chain  – Vastgoed beleggingen
Seal – Authenticiteit
Tykn – Identiteitsbeheer
Effect.ai – Artificial Intelligence

Internationaal gezien is de lijst uiteraard nog veel groter. Zie bijvoorbeeld deze website, die een mooi overzicht biedt van alle Dapps (decentralized applications) op Ethereum, EOS en Steem.

Conclusie

Achteraf kunnen we zeggen dat de prijzen van de crypto-assets in 2017 een te groot voorschot op de daadwerkelijke ontwikkeling hebben genomen. Inmiddels zijn de prijzen sterk gecorrigeerd, wellicht zelfs te sterk. Qua fundamenten staat de blockchain-technologie zelf – qua ontwikkeling en adaptatie – er beter voor dan ooit.