Altseason?
Nu de laatste periode Bitcoin het beter doet dan de meeste altcoins, krijgen we vaak de vraag of we het aandeel BTC in het fonds niet moeten vergroten. Uiteraard hebben wij uitgebreid nagedacht over de samenstelling en gaan we niet over één nacht ijs. We kijken serieus naar suggesties en hebben flexibiliteit ingebouwd om de fondsstrategie aan te passen wanneer de aard van de markt structureel verandert.
Opportunistisch
Als we bovenstaande vraag beschouwen, dan valt als eerste de momentgebondenheid ervan op. Er zijn meerdere momenten in de geschiedenis waarop de koersen zich zodanig ontwikkelden, dat juist een verzoek om het BTC aandeel af te bouwen logisch was geweest. De volgende grafiek laat zien hoe de totale waardes van enkele Crypto Assets zich over de tijd tot elkaar verhouden:
Bitcoin is sinds januari 2018 in waarde aan het stijgen ten opzichte van de meeste andere munten. Er zijn echter ook veel momenten aan te wijzen waar er juist sprake was van een sterke daling en de algehele tendens is nog altijd een dalende.
Een argument dat je wel eens hoort voor het opleven van altcoins is dat ze gebruikt worden om de prijs van Bitcoin op te drijven. Volgens deze theorie zouden altcoins aangekocht worden met Bitcoin om een pump te veroorzaken en op hun top weer verkocht worden om er meer Bitcoin voor terug te krijgen. Het kan niet ontkend worden dat er veel gebruik werd gemaakt, en nog steeds wordt gemaakt van deze pump & dump scenarios. Maar het is veel te kort door de bocht om de waarde van altcoins af te schilderen als slechts een instrument voor beleggers om koersen te manipuleren, zeker op de langere termijn.
Inhoud
Cijfers uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Als je iets zinnigs wil zeggen over de ontwikkeling in de toekomst, zal je naar de inhoud moeten kijken en proberen te voorspellen wat de potentiële waarde van assets kan gaan worden gedacht vanuit hun toepassing.
Ook vanuit die inhoud is er een argument dat pleit voor Bitcoin. Dit wordt wel de maximalistische visie genoemd en gaat ongeveer als volgt: Het principe van blockchain zal inherent convergeren naar één winnende blockchain met één winnende munt. In theorie kunnen alle denkbare types toepassingen op die ene blockchain worden gebouwd. Er is geen reden om te veronderstellen dat dat een andere dan Bitcoin zal zijn, die is immers de grootste en daarmee veiligste, betrouwbaarste, meest universele enz.
Dit argument is begrijpelijk, zeker omdat de kracht van een blockchain schuilt in de grootte van het netwerk aan gebruikers, validators en ontwikkelaars. Maar buiten het feit dat het erg risicovol lijkt om op één paard te wedden, is er een veel belangrijker argument voor het geloof in succes van meerdere blockchains.
Terug naar de basis
Om dit uit te leggen, moeten we terug naar het economische basismodel van blockchaintechnologie. Je kunt een blockchain gebruiken puur als transactiemechanisme voor een dienst waar je op een andere manier geld aan verdient. Dit gebeurt met allerlei initiatieven die tokens hebben op bijvoorbeeld de Ethereum blockchain of die gebruik maken van (lagen op) de Bitcoin blockchain.
Het gebruik van blockchain is hierbij interessant vanwege bijvoorbeeld het gemak van het kunnen bedienen van een wereldwijde markt en bijvoorbeeld kostenefficiëntie of vertrouwenskwesties. Maar aan de blockchain zelf wordt door deze initiatieven geen geld verdiend. Die verdienste zit namelijk bij miners en validators (die munten verdienen door transacties te valideren) en houders van de onderliggende munt (ETH en BTC in de voorbeelden). Dit komt omdat de nieuwe toepassingen de behoefte aan transacties op de netwerken doen toenemen en daardoor wordt de prijs van de bijbehorende munt opgedreven. Het ‘verdienmodel’ ís die munt.
Crypto als Brandstof
In tegenstelling tot wat het nu wel eens lijkt, zijn toepassingen leidend voor het succes van een blockchain. Een baanbrekende toepassing zal gebruik maken van de economische kracht van de blockchain en daarmee ook het verdienmodel. Je kunt dit zien als een nieuw type economische organisatie, waarbij er geen sprake meer is van eigenaarschap -en dus aandelen in- de organisatie zelf, maar in plaats daarvan een belang in de brandstof die de organisatie draaiende houdt: de cryptomunt. Als je de toepassing laat landen op een bestaande blockchain, dan mis je dit verdienmodel. Het is dus zaak om een eigen blockchain met een eigen munt te lanceren.
Dat is nog niet zo eenvoudig en bovendien erg tijdrovend. Als je een goed idee hebt, wil je eigenlijk niet eerst nog een paar jaar moeten besteden aan de bouw van een blockchain. Gelukkig zien we ook op dit vlak mooie initiatieven. Zo bouwt Polkadot aan een platform waarop je je eigen blockchain met je eigen munt kunt lanceren, gebruik makende van hun technologie en de mogelijkheid om direct met andere blockchains te communiceren.
Waar staan we nu?
Zoals gezegd is een goede toepassing leidend en niet de blockchain-technologie zelf. Momenteel zien we eigenlijk nog maar weinig echt gearriveerde toepassingen. Het gebruik van de Bitcoin als Store of Value en in de remittance-markt kun je zien als succesvolle toepassingen. En het lanceren van ICO’s en STO’s op de Ethereum-, EOS- en aanverwante blockchains.
Maar er zijn veel meer toepassing in ontwikkeling die echte game changers kunnen worden. Naast de technologische uitdagingen die gepaard gaan met de ontwikkeling van een voor de toepassing adequate blockchain, is vooral het bereiken van netwerkeffect de grote drempel. Ze hebben vaak geen grote budgetten voor marketing en zijn (per definitie) geen bestaande bedrijven met een bestaand netwerk aan klanten. Bestaande bedrijven zijn vanwege hun traditionele verdienmodel niet echt gebaat bij het investeren in daadwerkelijk baanbrekende initiatieven. Sterker nog, ze hebben incentive om deze proberen af te remmen. Dit zal echter hoogstens uitstel betekenen, geen afstel. Uiteindelijk vloeit het geld naar de plek met de minste weerstand.