Hoe ziet de nieuwe Bullrun eruit?

Met de recente periode van prijsstijgingen over de hele breedte lijkt de cryptomarkt opnieuw in een periode van aanhoudende groei terecht te zijn gekomen. De oorzaken hiervan kunnen gezocht worden in de malaise in de wereldeconomie die de groeivooruitzichten voor veel traditionele assets verkleind heeft. Verder speelt er de onstuimige groei van de DeFi-sector, vrijwel geheel op de Ethereum blockchain.

Daarnaast is het ook weer tijd voor de periodieke vierjarige bullrun cyclus in de crypto markt, getriggerd door de vierjarige halving in Bitcoin, waarvan de meest recente in mei dit jaar plaatsvond. Deze trigger werkt direct: de toevoer van nieuw gemunte Bitcoin verkleint waarmee bij een gelijkblijvende vraag de prijs verhoogt, maar vooral ook indirect, via de massapsychologie van een voorspelling die zichzelf vervult.

In dit artikel enkele verwachtingen ten aanzien van deze nieuwe bullrun.

Bitcoin stijgt minder hard

Zoals in de vorige bullruns zien we ook nu dat Bitcoin zich aanzienlijk langzamer in prijs ontwikkelt dan veel van de altcoins. Wat hierin wellicht meespeelt is dat er, behoudens de halvings die reeds lang geleden in het Bitcoin protocol zijn ingeprogrammeerd, niet veel belangwekkends gebeurt in het ecosysteem van de onderliggende blockchain. Toepassingen van Bitcoin naast ‘store of value’, zoals het betalingssysteem Lightning of het smart contract systeem Rootstock, kennen weinig tractie en ook de ontwikkeling van de technologie achter Bitcoin zelf is weinig spectaculair. Bitcoin is in die zin een ‘naked emperor’, een fenomeen dat het moet hebben van het collectieve vertrouwen wat weer tot uitdrukking komt in de prijs.
De grote handelsvolumes van Bitcoin wijzen in deze context niet per se op vertrouwen: een groot aandeel van de handelaren zit er in voor de korte termijn, verdient vooral aan de schommelingen in de prijs en is niet primair geïnteresseerd in een overall stijging hiervan.

New Kids on the Block

De bekende analist Willy Woo deelt cryptovaluta in twee soorten in: oscillators en degenerators. Oscillators zijn de blijvende munten die meerdere bullruns overleven en daar qua prijs steeds weer hoger uitkomen. Degenerators daarentegen zijn de munten die een eenmalige prijspiek kennen om daarna nooit meer op te leven.
Ook deze keer zien we een groot aantal nieuwe projecten, vooral in de DeFi-hoek, die snel in waarde stijgen. De tijd zal leren welke hiervan de oscillators zijn, de echte blijvers. Van de al wat oudere cryptovaluta zien we er een aantal die nauwelijks meebewegen met de nieuwe stijging en tot de groep van degenerators behoren. Een interessante tijd voor beleggers die zich erin verdiepen en – met geluk en/of verstand – de juiste projecten eruit pikken en hier op tijd weer uit weten te stappen.

Eerst gestaag en dan…

De verwachting is dat de prijsgroei in eerste instantie gestaag zal verlopen. Met de crash van 2018 nog in het achterhoofd zullen veel beleggers behoedzaam te werk gaan en zoveel mogelijk winst pakken onderweg naar boven. Naarmate de bullrun langer duurt zullen nervositeit en volatiliteit toenemen. Berichten over spectaculaire winsten zullen het mainstream nieuws weer gaan bereiken, wat weer tot een hernieuwde toestroom van investeerders en geld zal leiden. De scams zullen weer opduiken maar ook sommige legitieme projecten zullen weer spectaculair falen.

Hoewel de technologische volwassenheid van de sector en de veiligheid van de smart contract code de afgelopen jaren een grote sprong heeft genomen, introduceert de DeFi-sector, waarbij talloze autonoom opererende decentrale systemen op elkaar bouwen, een nieuw systeemrisico. Dit kan komen in de vorm van een falend smart contract dat het hele systeem als een vallend kaartenhuis met zich meetrekt, maar ook in de vorm van een onvoorziene emergente eigenschap van het geheel dat tot een of andere vorm van systeemfalen leidt. Lees hier de bedenkingen van Vitalik Buterin  – de oprichter van Ethereum – over DeFi.

…uiteindelijk weer hoger

Doordat publieke blocktechnologie zich zo ‘out-in-the-open’ ontwikkelt, en de bijbehorende financiële assetklasse zo ongereguleerd en openlijk toegankelijk is, ontwikkelt de prijs zich – veel meer nog dan bij andere assetklasses – in boom-bust cycli. Wat meer uitzoomend kan elke nieuwe bullrun ook gezien worden als een schoksgewijze opwaartse prijscorrectie van een technologie waarvan de ontwikkeling de afgelopen jaren onvermoeid is doorgegaan en de onderliggende waarde in termen van technologische volwassenheid, maatschappelijke impact en economische toepassingen gestaag is doorgegroeid.

Hoe dan ook, als het historische groeipatroon zich herhaalt, dan zal ook deze bullrun vroeg of laat weer eindigen. Maar dat de markt tegen die tijd in zijn geheel weer stukken hoger staat, staat welhaast vast.